onsdag 2 september 2020

Hur får vinet sin färg?

Det enkla svaret är att röda druvor ger röda viner och vita druvor ger vita viner men som med så mycket annat går det att krångla till svaret en hel del. Utöver de röda och vita vinerna har den nygamla varianten med orangea viner på sistone blivit allt populärare. 

Det vanligaste är att de vita druvorna före de röda och att druvorna plockas för hand. Större vingårdar använder dock helt eller delvis maskiner för plockningen. När plockningen av skörden sker varierat väldigt mycket mellan olika regioner och druvor. Dåliga druvor sorteras bort tillsammans med stjälkarna och annat skräp. Vid tillverkning av vita viner tas  skal och kärnor bort men vid tillverkning av orange eller rött vin får skalning vara kvar under jäsningen. Att skalen från de vita druvorna får vara kvar under jäsningen är det som gör  att viner får en orange färg istället för vin. Detta är enligt många historiker det sätt som vin började tillverkats för flera tusen år sedan. Då liksom nu är det vanligt att de orange vinerna lagras på stora lerkrus.

Källor: 


Inga kommentarer: