fredag 10 juni 2016

Om hårtransplantationer

Hårtransplantation innebär att hår transplanteras från ett ställe på huvudet till ett annat. Moderna hårtransplantationsmetoder kan återställa förlorat hår och ersätta eller forma om hårfästet med eget naturligt, växande hår, och behöver inte mer omvårdnad än vanlig tvätt och klippning. Transplantation kan idag göras så bra att det är mycket svårt att se att det rör sig om transplantat.

Hårtransplantation innebär att man avlägsnar hud med permanent hårväxt från t ex bakhuvudet. De små transplantaten placeras sedan på det tunnhåriga området på huvudet varsamt så att befintliga hårsäckar inte skadas. En del kliniker delar upp vävnaden i hårsäcksgrupper (1–4 hårsäckar) och större hårsäcksgrupper (3–6 hårsäckar) med hjälp av mikroskop medan andra kliniker inte gör den skillnaden utan sorterar hårsäckarna beroende på hår många hårstrån den har.

De flesta svenska kliniker för hårtransplantationer arbetar fortfarande med en metod som kallas för STRIP där en ca 22 cm lång hudremsa avlägsnas från baksidan av huvudet från öra till öra med hjälp av en skalpell varpå huden sedan sys ihop. Ilter Clinic varken använder eller rekommenderar den metoden. De Ilter arbetar  uteslutande med mikrokirurgi och minimala ingrepp via FUE Ilter Metoden som är en avancerad hårtransplantation som utförs helt utan skalpell och stygn. Hårsäckarna avlägsnas en och en från en givaryta med hjälp av knappt millimeterstora mikrokirurgiska instrument.

Inga kommentarer: